Project Description

Een CNC frees bestaat uit een paar standaard onderdelen die je nodig hebt om een cnc frees te bouwen. In dit artikel vertel ik wat de basis componenten zjin om je eigen cnc machine te bouwen.


 

 

De basis opstelling voor een cnc machine met drie assen is als volgt:

 

Het rode balkje bovenin is de kabel die je computer verbind met je computer.

Het schema hierboven heb ik gebaseerd op een systeem met drie losse drivers die met elkaar verbonden worden door een interface kaart. Dit is een zeer betrouwbaar en goed werkend systeem. Echter wanneer je een kleine cnc frees of een cnc laser aan het bouwen bent waarbij je minder sterke motors nodig hebt is het aan te raden om 3 drivers in een te kopen. Dit is namelijk een stuk goedkoper, neemt minder ruimte in en is minder ingewikkeld dan het systeem hierboven. Meer informatie over de keuze van de juiste driver kan je vinden op mijn website.

Als je besloten hebt om drie losse driver te gebruiken wat ik zeker aanraad. Zul je ook een interface (of breakoutboard) card nodig hebben. Deze ’ card’ verbind je drivers met elkaar en communiceerd met je computer en met je drivers. Zonder een interface card zal je systeem dus niet gaan werken. Bij de cnc systemen die gebruik maken van de 3 in 1 drivers heb je deze kaart in de meeste gevallen niet nodig aangezien hij al ingebouwd is.

Het systeem hierboven beschreven werkt in combinatie met stappen motors en niet met servo motors. Servo motors maken gebruik van ander soort drivers en moet je anders opstellen.

De meeste CNC frees machines maken gebruik van 3 of meer assen waardoor je dus ook 3 of meer stappen motors nodig hebt en ook 3 of meer stappen motor drivers nodig zult hebben.