Project Description

Ik had een manier nodig om een masker te maken van mijn eigen hoofd. daarom had ik besloten om me te gaan verdiepen in vacuum forming. Hierbij wordt een plastic plaat verwarmd todat deze in plastische toestand komt ( slap gaat hangen en vervormbaar is). Daarna wordt deze plaat over een mal gelegd waarbij er een vacuum wordt getrokken en het plastic netjes over de mal komt te zitten.


Dit is een techniek die veel gebruikt word in de industrie om bijvoorbeeld verpakkingen te maken. Het is onzettend simpel om dit zelf te doen zolang je maar weet wat je aan het doen bent. ik heb mijn plastic voor het vacuum vormen besteld op internet: www.kunstofshop.nl, zelf maak ik gebruik van polypropeen folie met een maximale dikte van 0.8 mm.

Het is erg makkelijk om zelf een vacuumforming apparaat te maken. In feite is het gewoon een doos gemaakt van hout waar je in de zijkant een stofzuiger aan kan sluiten en de bovenkant allemaal gaatjes zitten waar lucht doorheen wordt gezogen. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een frame waar je het plastic in vast klemt en een oven die tot ongeveer 240 graden verwarmt kan worden (temperatuur hang van het soort plastic en de dikte van het plastic af). Zodra het plastic helemaal slap gaat hangen zet je de stofzuiger aan en leg je de plastic plaat over de mal heen. Ik heb hier een filmpje waar ik zelf een masker maak van 0.8 mm dik polypropeen: