Project Description

Om alles draaiend te krijgen heb je een goede voeding nodig. Nou worden stappen motors vaak aangedreven met een spanning van 42volt. Hier is niet zo makkelijk een voeding voor te vinden dus zul je hem zelf moeten maken.


 

Hier heb je een paar componenten voor nodig.

Transformator: Dit wordt gebruikt om netspanning van 230 volt om te zetten naar een wat meer bruikbare spanning. Vaak worden ringkern trafo’s gebruikt, omdat deze vrij licht en een hoog rendement hebben. Een transformator bestaat uit twee spoelen en een weekijzeren kern. De spoelen noem je de Primaire spoel en de secundaire spoel. De primaire spoel wordt aangesloten op de netspanning en uit de secundiare spoel komt een lager voltage. Als je van plan bent om zelf een transformator te gaan maken is het handig om de volgende formule te gebruiken.

Us/Up = Ns/Np = Ip/Is

De kleine s staat voor de secundaire wikkeling.

De kleine p staat voor de primaire wikkeling.

U is spanning

N is aantal wikkelingen

I is de stroom

Je moet de transformator kiezen aan de hand van je stappenmotoren. Als je van plan bent om drie stappenmotoren te gaan gebruiken en ze vragen per stuk 3 amperé en je laat ze op 42 volt lopen. Dan heb je in totaal dus 9 amperé nodig en 42 volt. Om hier de geschikte transformator voor te kiezen heb je 9 x 1.4 amperé nodig en 42 / 1.4 volt nodig. Oftewel je transformator moet 30 volt en 12.6 amperé leveren. Nou is het verstandig om ongeveer 25% boven de benodigde stroom te gaan zitten. Dus 12.6 x 1.25 = 15.75 amperé. Je transformator moet dus minimaal 15.75 x 30 = 472.5 vac bij 30 volt zijn.

Als je meer wilt weten over het maken van een voeding raad ik aan om hier te kijken.

Aangezien een transformator alleen maar werkt op AC (wissel spanning), zul je een manier nodig hebben om er gelijk spanning van te maken. Dit wordt gedaan met diode’s
Een diode is een component die stroom van maar een kant door laat die ziet er zo uit:

In het geval van dit plaatje laat de diode de stroom alleen maar van rechts naar links door, en dus niet andersom.
Om met behulp van een diode een gelijk spanning te krijgen maak je gebruik van het volgende schema:


Links boven en onderin komt de wisselspanning van de secundaire spoel binnen. En als uitgang heb je een gelijkstroom met een + en een -
Op deze manier kan je dus makkelijk met behulp van 4 diode’s een gelijkrichter maken.
Inplaats van zelf maken kan je ook gebruik maken van bestaande brugcellen.

Dit is een plaatje van een geschikte brugcel:

Je moet er rekening mee houden dat een spanning na gelijkrichten ongeveer wortel2 (ongeveer 1.4) keer zo hoog wordt dus als je een voeding wilt hebben van 42 volt moet je in de secundaire wikkeling van je trafo ongeveer 30 volt opwekken.

Om de voeding compleet te maken heb je alleen nog maar een condensator nodig. Die vlakt het signaal een beetje af en wordt de voeding stabieler. Het beste kan je een elco gebruiken die zien er als volgt uit:

zorg ervoor dat je intotaal uitkomt op ongeveer 4700 uF per ampere. Dit kan je bereiken door er meerderen parallel aan te sluiten. Ook moet je er rekening mee houden dat ze de gevraagde spanning aankunnen.

ik zal binnekort een schema maken over het in elkaar zetten van je voeding en meer over de veiligheid vertellen….